Pozdrav z Ranej 2015

Pozdrav z Ranej 2015

V uplynulý víkend sme sa v zložení Fero Ruisl, Ľubo Ivan, Rudo Masný a Palo Rebroš zúčastnili prvej WORLD CUP/EUROCONTEST F3F súťaže v rámci roka v našich končinách – na českom svahu Raná. Ja som sa vybral až na poslednú chvíľu, pretože v rámci registrácie som bol na prvom mieste za maximálnym, poriadateľom stanoveným, počtom účastníkov a deň pred začatím súťaže sa jedno miesto uvoľnilo.

Obom posádkam prebehla cesta pomerne hladko, odhliadnuc od drobných komplikácií s rozbitým displejom telefónu a zmenou ubytovania na poslednú chvíľu a v piatok ráno sme sa pred 9h dostavili na registráciu v Skleníku pod Ranou v očakávaní letového dňa.

Predpoveď poveternostných podmienok bola skôr slabšia, napriek tomu sme sa na pokyn poriadateľa po briefingu vydali na výšľap na vrchol Ranej, aby sa predpoludním spustilo prvé kolo, v rámci ktorého pri slabom a premenlivom južnom prúdení odletelo 8 pilotov, a ktoré sa pre nepostačujuce podmienky neskôr zrušilo,
keďže sa nenaplnil potrebný počet pilotov s platným letom na uzatvorenie prvej skupiny. Termika však fungovala a voľné lietanie, vrátane stúpania do veľkých výšok ako aj vyťahovania sa z doliny na miesto štartu na pristátie pokračovalo. Špeciálnym zážitkom bolo sledovanie Vaška Vojtíška pri záchrane jemne naloženého modelu pár metrov nad poľami a lúkami pod Ranou až naspäť na vrchol.

Po lietaní sme ešte pod svahom chvíľu venovali diskusii na prvom stretnutí po zime, potom večera v obľúbenej reštaurácii Merlot v Lounoch a kedže predpoveď na sobotu bola sľubnejšia, ako na piatok, sme spokojní odišli spať.

V sobotu bol na rannom zraze oznámený presun na približne 8km vzialený svah na dedinkou Bečov (severozápadne od Ranej), orientovaný na juhozápad, kde bola vytýčená trať s 80m vzdialenosťou medzi bázami, nakoľko kúsok za ľavou bázou vyrastali statné stromy a na pravej sa svah pomaly strácal. Do 13h nasledovali voľné pokusy o uchytenie sa v postupne silnejúcej termike a dvíhal sa pomaly aj vietor, preto o 13h bolo vyhlásené prvé kolo. Silnejšie podmienky prišli pred jeho záverom a vydržali až do 18:15, kedy bolo lietanie po odlietaní 4. kola ukončené.

V posledných 2 kolách sa vietor ešte mierne stáčal sprava (západ) a ovzdušie okolo svahu bolo pomerne turbulentné, čo modelom, najma tým, nastaveným na lietanie v slabších podmienkach, veľmi nevyhovovalo a bolo to viditeľné i na dráhe letu. Niekoľko udelených penalizácií za preletenie vytýčenej bezpečnostnej línie nám opäť všetkým pripomenulo, že opatrnosti nikdy nie je dosť.

Používané modely sú aerodynamicky čisté, v silnejších podmienkach dosahujú hodnoty plošného zaťaženia a rýchlosti nezanedbateľných čísel a je nevyhnutné venovať dostatočnú pozornosť technickému stavu modelov, správnemu vyhodnoteniu podmienok, v ktorých sa aktuálne lieta, sústredeniu sa na samotný let (čo ako bonus zvykne priniesť i lepší dosiahnutý čas a výsledok), samotnému dianiu na svahu (napr. modelov, ktoré sú vo vzduchu) i pohybe po ňom, proste všetkému, čo sa deje.

Tradičný banket nesklamal kuchyňou, ani sprievodným programom 🙂 a sobotňajší večer sme všetci strávili v dobrej nálade.

V nedeľu boli vzhľadom k nepravdepodobnosti vhodných podmienok pre lietanie o 10h vyhlásené oficialne výsledky a potom sme sa rozišli s pozdravom: „Vidíme sa na Braunsbergu“.

 

Oficiálne výsledky

 

Atmosféru je možné vidieť (a pre zúčastnených si pripomenúť) na Tomášových fotografiách

FOTO – Tomáš Winkler

 

15/4/2015, Pavol Rebroš